7 Haziran 2020 Pazar

Damga tarihi : ? Peru
Peru'dan Almanya'da Carl Zeiss firmasına gönderilmiş H.KÖHLER antetli zarf.Firma 1856 yılında gözlükçü Carl Zeiss tarafından Almanyanın Jena kentinde optik sistemler,mercekler,mikroskoplar tasarlamak üzere  kurulmuştur. 1872 yılında Fizikçi Ernst Abbe 1884 yılında ise Otto Schott firmaya katılarak ileride büyük bir optik üreticisi haline gelecek firmanın temellerini atmışlardır. Mikroskop üretimi üzerinde Son derece ciddi çalışan firma 1861 yılında yirmi kişilik bir ekibe ulaşarak Almanyanın en iyi optik  üreticileri arasına girmiştir. 1866 yılında ise ürettikleri bininci mikroskopun satışı gerçekleşmiştir. Carl Zeiss ‘ın 1888 yılındaki ölümünden sonra  şirketin başına geçen Ernst Abbe  fotoğraf ekipmaları bölümünü ve ayrıca Zeiss vakfını kurmuştur .
Carl Zeiss (1816-1888)
Alttaki fotoğrafta sol tarafta ise Carl Zeiss'ın ilk atölyesi görülmektedir.Bu atölyede mikroskoplar ve sağlık sektörü için çeşitli optik araçlar imal edilmiştir.
İkinci dünya savaşının sonunda Almanya ikiye bölününce Carl Zeiss fabrikasının bir kısmı batı almanyada diğer kısmı ise doğu almanyada kalmıştır.Batı almanya kısmında kalan fabrika 1946 da opton Optische Werke Oberkochen Gmbh olarak  Oberkochen kentinde yeniden faaliyetlerine başlamıştır.1947 yılında ise Zeiss oton optische werke oberkochen adını almıştır.Üretilen ekipmanlar doğu bloku ülkelerinde oton adı ile satışı çıkmışken batı ülkelerinde Zeiss Jena veya sadece Jena olarak satışa sunulmuştur.Doğu almanya kısmında kalan fabrikanın adı ise VEB jena olarak değişti. 1990 yılına kadar bu isimle gelen firma 1990 yılında Zeiss jena gmbh olarak ünvanını değiştirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder